Sosyal Medya

Güncel

Adalet Bakanı’ndan HSYK açıklaması

Adalet Bakanı İpek, 'HSYK, tüm kararlarında yargı hizmetlerinin, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi çerçevesinde yerine getirilmesini gözetmektedir.'' dedi.



Adalet Bakanı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu BaÅŸkanı Kenan Ä°pek, HSYK'nın açığa alma ve ihraç karalarına iliÅŸkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasamızın 159. maddesine ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu hükümlerine göre çalışmalarını sürdürmektedir. HSYK, 2010 yılında yapılan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi çerçevesinde geniÅŸ tabanlı temsil esasına göre, üyelerinin çoÄŸunluÄŸu yargı mensupları arasında yapılan seçimle birinci sınıf hakimlerden teÅŸekkül etmektedir. Aynı zamanda Kurulumuzun bir kısım üyeleri de, yüksek mahkemelerden seçilen yüksek yargıçlardan oluÅŸmaktadır. HSYK, tüm kararlarında yargı hizmetlerinin, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi çerçevesinde yerine getirilmesini gözetmektedir. Unutulmamalıdır ki, kuvvetler ayrılığı sisteminde HSYK yargının temel organlarından biridir" dedi.

"KİŞİLİK HAKLARINI İHLAL EDEN YORUMLAR YAPILMAKTADIR"
"Kurulumuzun son günlerde verdiÄŸi açığa alma ve ihraç kararlarıyla ilgili olarak, bazı basın yayın organlarında Kurul üyelerimiz hakkında karalayıcı ve itham edici bir ÅŸekilde algı oluÅŸturmaya matuf haberler yayımlanmakta, kimi siyasilerce de durumun gerçek mahiyeti göz ardı edilerek, kiÅŸilik haklarını ihlal eden yorumlar yapılmaktadır" diyen Bakan Ä°pek, ÅŸunları kaydetti:
"Kamuoyunun gündemine gelen soruÅŸturmalar Türkiye Cumhuriyeti ve kurumlarının bir yapı tarafından ele geçirildiÄŸi iddialarına iliÅŸkindir. SoruÅŸturmalar yargı bağımsızlığı çerçevesinde görevli Cumhuriyet baÅŸsavcılıklarınca yürütülmektedir. Kurulumuzun gündeme gelen kararları ise, bu soruÅŸturmalara konu olaylara dahil olduÄŸu müfettiÅŸ inceleme ve soruÅŸturma raporlarıyla tespit edilen yargı mensuplarına yöneliktir. Anayasamızın 138. Maddesiyle teminat altına alınan yargı bağımsızlığına Kurulun müdahalesi asla söz konusu olamaz.

SoruÅŸturmalara konu malum yapının yargı içinde uzantılarının olması iddiası karşısında Kurulumuzun harekete geçmesi olaÄŸan ve yasal bir durum, hatta bir zorunluluktur. GeçmiÅŸte bu konuyla ile ilgili iddialara kayıtsız kalınması, baÅŸta yargı mensuplarının olmak üzere tüm vatandaÅŸlarımızın vicdanını derinden yaralamıştır. Yargıya güvenin yeniden ve tam olarak temini ancak bu tip iddiaların açıklığa kavuÅŸturulması ile mümkün olacaktır.

SoruÅŸturmaların selameti, saÄŸlıklı yürütülmesi ve hukuk düzeninin devam ettirilmesi ile yargı hizmetlerinin hem yasal hem de etik açıdan sürdürülmesi için Kurulumuzca belli ihraç ve açığa alma kararları verilmiÅŸtir. Bu kararlara muhalif kalan üyelerin de bulunması Kurulun demokratik yapısının sonucu ve göstergesidir."

"BU KARARLAR ÜZERÄ°NDEN SÄ°YASET YAPMAYA ÇALIÅžILMASI KABUL EDÄ°LÄ°R BÄ°R DURUM DEĞİLDÄ°R"
Bu kararlar üzerinden siyaset yapmaya çalışılması, olumsuz hatta karalayıcı bir üslupla söylem geliÅŸtirilmesinin kabul edilir bir durum olmadığını belirten Bakan Ä°pek, ÅŸunları kaydetti:
"Hatta bu karara imza atan üyeler hakkında ‘Hakim ve savcılar hırsızlar tarafından mesleklerinden ihraç edilmektedir' ÅŸeklindeki hakaret içeren beyanların siyasi etikten öte hak ihlali olduÄŸu görülmektedir.
SoruÅŸturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları ile yargılama yapan hakimlere yönelik yakışıksız benzetmeler, yalnızca soruÅŸturmaları yürütenleri deÄŸil aynı zamanda tüm yargı mensuplarımızı yaralayacak nitelik arz etmektedir.

DiÄŸer yandan, Kurulumuzun bir üyesinin giyimi üzerinden yapılan yorumlar, din ve inanç özgürlüÄŸünü hafife alan bir zihniyeti yansıtmaktadır.

Kurulumuza yöneltilen asılsız iddia, itham ve karalama çabalarının, kamuoyunda yargıya ve Kurulumuza duyulan güveni sarsma, sürdürülen soruÅŸturmaları engelleme ve etkisizleÅŸtirme gibi amaçlar taşıdığı son derece açıktır. Bu doÄŸrultuda üyelerimizin kiÅŸilik hakları ihlal edilmekte, hedef gösterilmekte, haklarında tahkir edici beyanlar ortaya konmaktadır. Bütün bu mesnetsiz iddia ve söylemlere karşı ilgili Kurul üyelerimizin hukuk çerçevesinde yasal haklarını kullanacağının bilinmesini istiyoruz.
Bu süreçte halkımızın tarafsız deÄŸerlendirmelere itibar ederek, konuları saÄŸduyu ile deÄŸerlendireceÄŸine olan inancımız tamdır."

(Ä°HA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.